Kolonoskopia – co warto wiedzieć o tym zabiegu

Rak jelita grubego jest drugim pod względem śmiertelności nowotworem w Polsce. Przy czym jest w większości przypadków w pełni wyleczalny. Jednak pod warunkiem wczesnego wykrycia. Niestety, zdarza się, że rozwija się bezobjawowo nawet przez 10 lat. Dlatego kolonoskopia może uratować życie. Oprócz możliwości wykrycia nowotworu na wczesnym etapie, pozwala także usunąć polipy, na których może się w przyszłości rozwinąć.

Kiedy wybrać się na kolonoskopię?

Profilaktycznie należy wykonać to badanie po ukończeniu 50 roku życia. W przypadku, gdy w rodzinie były przypadki raka jelita grubego, nawet 10 lat wcześniej. Następny termin ustala się w zależności od tego, czy i jeśli tak, to jakiego rodzaju zmiany uwidoczniono w trakcie kolonoskopii. Lekarz kieruje na to badanie także, w przypadku wystąpienia objawów wskazujących na problemy w obszarze jelita grubego. W ten sposób diagnozuje się nie tylko nowotwory, ale też m.in. chorobę Leśniowskiego-Crohna, czy niedokrwistość z niedoboru żelaza.

Na czym polega badanie?

Do jelita grubego pacjenta wprowadza się kolonoskop. Składa się on z elastycznej rurki, grubością zbliżonej do palca, zakończonej kamerą i lampką. Umożliwia to obejrzenie ścian jelita grubego, a czasem także początku jelita cienkiego. Kanał wewnątrz rurki umożliwia wprowadzenie narzędzi np. do pobierania wycinków. W trakcie badania do jelit wprowadza się gaz. Rozszerza on ścianki jelit i zmniejsza dyskomfort.

Jak przygotować się do badania?

Przed kolonoskopią konieczne jest całkowite opróżnienie jelit. Aby to osiągnąć stosuje się dietę płynną, a następnie przyjmuje się zalecone przez lekarza środki przeczyszczające. W tym czasie konieczne jest spożywanie dużych ilości płynów, aby nie dopuścić do odwodnienia.